Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

"Μην ξανακούσω για ηλεκτρικά αυτοκίνητα" - Η απάντηση

Ίσως να έχετε προσέξει μια ανάρτηση που κυκλοφορεί στο Facebook αυτές τις μέρες που τιτλοφορείται "Μην ξανακούσω για ηλεκτρικό αυτοκίνητο" και βρίσκει θερμής ανταπόκρισης από τους ανθρώπου που απλά "δε γουστάρουν την ηλεκτροκίνηση". Επειδή μέσα σε αυτή την ανάρτηση, υπάρχουν πολλά λάθη και ανακρίβειες σε ύποπτα μεγάλο βαθμό, θεωρήσαμε σωστό να "απαντήσουμε". 

 


 

1. "Φανατικός οπαδός της ηλεκτροκίνησης" 

Έτσι αυτοπροσδιορίζεται ο συντάκτης, ωστόσο, μέλη της κοινότητάς μας αναφέρουν ότι δεν φαίνεται να είναι μέλος σε καμία από τις γνωστές ελληνικές ομάδες ηλεκτροκίνησης. 

 

2. Το αυτοκίνητο 

Ενώ δεν αναφέρεται σαφώς, από τις πληροφορίες που αναφέρονται, ο συντάκτης μιλάει για για ένα VW ID.3 Pro με μπαταρία 58kWh. Όντως το αυτοκίνητο αυτό πωλείται λίγο πιο κάτω από 33.000 ευρώ, ωστόσο η αγορά του επιδοτείται με αρκετές χιλιάδες ευρώ από το κράτος. Οπότε μιλάμε για 33.000 ευρώ και όχι 40. Όντως το αυτοκίνητο έχει ονομαστική αυτονομία 350 χλμ ανά φόρτιση. Προφανώς, οι τιμές δεν είναι προσιτές για όλους αυτή τη στιγμή, όμως αυτό θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Ο συντάκτης δηλώνει έκπληκτος ότι τελικά αυτή η αυτονομία δεν ισχύει πάντα. Να τον ενημερώσουμε γιατί μάλλον δεν θα το ξέρει, ότι και στα αυτοκίνητα βενζίνης η κατανάλωση που δηλώνεται (π.χ 4lt/100km) ούτε αυτή ισχύει πάντα, ή μάλλον δεν ισχύει σχεδόν ποτέ. Έχοντας οδηγήσει ένα οποιοδήποτε αυτοκίνητο, με οποιοδήποτε καύσιμο, θα πρέπει να έχεις καταλάβει ότι η κατανάλωση/αυτονομία που δίνει ένας κατασκευαστής, αφορά τις ιδανικές συνθήκες. Στην περίπτωση του ηλεκτρικού βέβαια, η απαλή οδήγηση μέσα στην πόλη, θα πρέπει να δίνει μια αυτονομία πολύ κοντά στην ονομαστική. Όσο όμως η ταχύτητα αυξάνεται, η αντίσταση από τον αέρα και την άσφαλτο, επηρεάζει αρνητικά την αυτονομία. Κι εδώ ερχόμαστε σε δύο ακόμα θέματα. Την επιλογή του αυτοκινήτου και την ταχύτητα. 

 

3. Εναλλακτικά μοντέλα 

Ένας από τους λόγους που υποστηρίζουμε την Tesla, είναι γιατί η εταιρεία πήρε πολύ σοβαρά το θέμα του ταξιδιού με ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτό στηρίζεται στα παρακάτω σημεία: Μεγάλη ενεργειακή απόδοση (δηλαδή χαμηλή κατανάλωση), μεγάλο και αξιόπιστο δίκτυο φόρτισης (30.000 σταθμοί φόρτισης σε όλο τον πλανήτη) και μεγάλες ταχύτητες φόρτισης (μέχρι 250KW για την ώρα). Ας πούμε όμως ότι στην περίπτωση αυτή, θέλουμε οπωσδήποτε VW. Καταρχήν, ξεκάθαρα, το ID.3 είναι σχεδιασμένο για την πόλη, αλλά αν μας ενδιαφέρουν τα ταξίδια, ίσως να έπρεπε να κατευθυνθούμε στο μοντέλο με την μπαταρία των 77kWh, το οποίο έχει αυτονομία 450χλμ ανά φόρτιση. 

 

4. Ταχύτητα 

Και ερχόμαστε το καλό. Η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μετρείται συνεχώς από δημοσιογράφους και ανεξάρτητους ερευνητές. Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μια γνωστή βάση δεδομένων αναφέρει πως ακόμα και σε ψυχρό καιρό, με ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου, το αυτοκίνητο που περιγράφει ο συντάκτης θα πρέπει να βγάλει 250χλμ, αρκετά για να καλύψει την απόσταση Αθήνα - Σπάρτη. Τι μπορεί να συμβαίνει λοιπόν; Πιθανολογούμε ότι οι μετρήσεις αυτές γίνονται σε χώρες που δεν διανοείσαι να παραβιάσεις το όριο ταχύτητας. Είτε σας αρέσει είτε όχι, δεν επιτρέπεται από τον ΚΟΚ να πηγαίνεις πουθενά στην Ελλάδα με 150km/h. Αν πηγαίνεις με αυτή την ταχύτητα, πέραν του ότι είσαι επικίνδυνος για τους άλλους, είσαι παράνομος, και σε μια σοβαρή χώρα θα είχες επιπτώσεις. Δεν έχουμε να πούμε πολλά εδώ. Αν θες να πηγαίνεις με μεγαλύτερη ταχύτητα από το νόμιμο όριο, καλύτερα μην πάρεις ηλεκτρικό. 

 

5. Φόρτιση 

Ο συντάκτης της ανάρτησης αν και δηλώνει στην αρχή φανατικός της ηλεκτροκίνησης, δε φαίνεται να έχει ιδέα για το θέμα της φόρτισης, ακόμα και αφού αγόρασε ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Δεν νοείται φόρτιση AC (εναλλασσόμενο ρεύμα) σε ταξίδι. Οι φορτιστές αυτοί προορίζονται για πολύωρες στάσεις. Ταχυφορτιστές DC τοποθετούνται πλέον σε όλα τα ΣΕΑ, αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία τους στην Ελλάδα είναι μέγιστης ισχύος 50kW, τη στιγμή που το ID.3 μπορεί να φορτίσει θεωρητικά μέχρι 135kW. Το άλλο λάθος είναι δε φορτίζουμε μέχρι 100% κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ο λόγος είναι απλός: Η μέγιστη ταχύτητα φόρτισης είναι εφικτή όταν η μπαταρία είναι άδεια. Μετά το 80%, η ταχύτητα φόρτισης πέφτει, σε βαθμό που δε συμφέρει να παραμείνουμε στο φορτιστή. Οπότε το ιδανικό είναι να φτάνουμε στο φορτιστή με 10-20% μπαταρία και να φορτίζουμε μέχρι το 70-80%. Εδώ ερχόμαστε πάλι στην Tesla, η οποία ήδη λειτουργεί στο ΣΕΑ Ψαθοπύργου φορτιστές 250KW. Τα αυτοκίνητα της Tesla είναι σε θέση να κάνουν την παραπάνω φόρτιση σε 15-20 λεπτά. Περισσότεροι ταχυφορτιστές Tesla στην Ελλάδα, αναμένεται να λειτουργήσουν στους επόμενους μήνες. 

Να σημειωθεί, ότι σε αντίθεση με αυτό που γράφεται, υπάρχει φορτιστής μέσα στην πόλη της Σπάρτης και μάλιστα είναι ΔΩΡΕΑΝ. Κανέναν λόγο δεν είχε ο συντάκτης του αρχικού κειμένου να αφήσει το αυτοκίνητο 1χλμ έξω από την πόλη και να πάρει ταξί. 

Κοιτώντας τη φωτογραφία που συνόδευε το αρχικό κείμενο, πέραν του ότι βλέπουμε το ταχύμετρο στα 142km/h, στην κεντρική οθόνη φαίνεται καθαρά ότι η λειτουργία "Μείωση ρεύματος φόρτισης AC". Πρόκειται για λειτουργία που υπάρχει για όταν το αυτοκίνητο μένει για πολλές ώρες συνδεμένο σε φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κόβει στο μισό την ταχύτητα φόρτισης AC, και ενδεχομένως να ήταν ενεργή και όταν προσπαθούσε να φορτίσει τέτοιους φορτιστές, καθώς οι χρόνοι φόρτισης που δίνει ο συντάκτης είναι υπερβολικοί για το συγκεκριμένο μοντέλο.

 

6. Προγραμματισμός ταξιδιού 

Δυστυχώς για την ώρα, το ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο θέλει ένα μικρό προγραμματισμό. Μην νομίζετε όμως ότι είναι μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν εφαρμογές που παίρνουν τη διαδρομή που θες και σου υπολογίζουν βάση του αυτοκινήτου σου, αν και που χρειάζεται να κάνεις στάση για φόρτιση και πόση ώρα θα χρειαστείς, δίνοντας πάντα το βέλτιστο χρόνο ταξιδιού. 

Τέλος, ο συντάκτης αναφέρει συνέχεια ότι το αυτοκίνητο έχει επιδόσεις Ferrari. Όντως η αίσθηση που σου δίνει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με την άμεση τεράστια ροπή από μηδενικές στροφές είναι μοναδική, ωστόσο, το ID.3 Pro με μια επιτάχυνση 0-100km/h στα 7,3", σίγουρα δεν εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του. Μάλλον μπερδεύεται με κάποιο Performance Tesla. 

Κλείνοντας να πούμε την άποψη μας ότι η ηλεκτροκίνηση έχει έρθει για να μείνει. Το ηλεκτρικό είναι συνολικά καλύτερο αυτοκίνητο, όχι μόνο λόγω ρύπων, αλλά χαμηλής απαιτούμενης συντήρησης, χαμηλού κόστους λειτουργίας, μεγάλης αξιοπιστίας, μεγαλύτερων χώρων, αθόρυβης λειτουργίας, και μεγαλύτερης παθητικής ασφάλειας. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκουν συνεχώς εχθρούς οι οποίοι προσπαθούν εδώ και 2-3 δεκαετίες να εμποδίσουν την έλευση τους, ώστε οι καταναλωτές να μείνουν εγκλωβισμένοι στην απαρχαιωμένη, βρώμικη, ακριβή και μη βιώσιμη τεχνολογία των κινητήρων εσωτερικής καύσης. 

Τα πράγματα όμως τώρα δε γυρίζουν πίσω και γι αυτό ευχαριστούμε τον Elon. Τα "σε 10-20 χρόνια και αν" που πολλοί λάτρεις της εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα αναφέρουν είναι ανυπόστατο και θα δείτε ότι θα πέσει έξω όσο η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνεται. Είναι οι ίδιοι που λέγανε ότι η Tesla θα χρεοκοπήσει, ότι δεν είναι δυνατόν να παράξει οχήματα μαζικά, και τελικά πέσανε έξω σε όλα. Η εταιρεία ήδη δουλεύει σε ρυθμούς 1 εκατομμυρίου αυτοκινήτων το χρόνο και αυτός ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς, ενώ η αξία της υπολογίζεται σε 1 τρις δολάρια. Σε 5 χρόνια δε θα συμφέρει να ΜΗΝ αγοράσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου